OPIS POGLAVIJ

0. UVODNekadilec

Nekaj uvodnih misli o knjigi.

1. NEKAJ BESED O KAJENJU

V tem poglavju se bomo seznanili z zgodovino kajenja, kajenjem pri nas, tobačnim zakonom, vplivom tobaka na zdravje in si ogledali, kako in zakaj postane kajenje navada.

2. PROPAGANDA KOT MANIPULACIJA

Ogledali si bomo oglase za cigarete, se naučili s svojo voljo premagati moč propagande, si ogledali nekatere tuje in domače protikadilske propagandne akcije v svetu in doma in se končno podali v

3. PREPREČEVANJE KAJENJA

Poglavje je posebno pomembno za bodoče mamice in očete ter zaskrbljene starše, učitelje in zdravstvene delavce. Govori o tem, kako preprečiti navado kajenja že pri otrocih in mladostnikih. Ogledali si bomo tudi najnovejše raziskave v zvezi z nosečnostjo in kajenjem.

 


PO UVODNIH POGLAVJIH NASTOPIJO PRAKTIČNI NAPOTKI


4. PRIPRAVA NA NEKADILSTVO

Priprava je bolj pomembna kot dan, ko si rečemo: "Ne bom več prižgal". Le s pomočjo skrbne priprave vam bo zares uspelo postati nekadilec. Spoznali boste, kako se odvaditi skupaj s prijateljem, kako sodelovati s partnerjem. Zatem boste z našo pomočjo beležili pokajene cigarete teden dni, postopno zmanjšali kolicino, si ogledali praktične nasvete, kako zmanjšati število pokajenih cigaret in se skupaj s knjižico odločili, kako in kdaj opustiti kajenje.

5. KAKO PREMAGATI PRVE DNEVE

Na tem mestu se bomo pripravili na prvi dan nekajenja, si ogledali kako preživeti najhujše, in kako si olajšati začetek nekajenja. Verjemite, da se da, in to brez čarobnih žvečilnih gumijev.

6. POVRATNIK - KADILEC, KI SE ODVADI VSAK TEDEN

Prvi dan ste preživeli, vendar vas čakajo še naslednji. Prav tako kot priprava in prvi dan, je pomembno tudi, kako bo v prihodnje. Spoznali boste, kdaj imate največjo možnost, da se pridružite povratnikom, kaj lahko sami naredite, da se to ne bo zgodilo, na koncu pa vam bomo svetovali, kaj narediti, če ste vseeno ponovno segli po cigareti. Verjemite, najhuje je obupati, ne poskusiti!


V TRETJEM DELU SI BOMO OGLEDALI POSEBNO PEREČA VPRASANJA V ZVEZI S KAJENJEM


7. KAKO LAHKO POMAGAM LJUBLJENI OSEBI

Odvajanje kajenja je naporna reč, na tem mestu pa boste spoznali, kako lahko pomagate bližnjemu, pa naj si bo prijatelj, partner ali sorodnik.

Verižno kajenje8. NE ŽELIM SE ZREDITI

Največ ljudi se ne odvadi prav zaradi bojazni, da se ne bi pretirano zredili. V tem poglavju si bomo poskusili odgovoriti na vprašanje, ali se ljudje res zredijo, ko opustijo cigareto in čemu je tako. Sami boste lahko s pomočjo knjižice ugotovili, ali ste med tistimi, ki se pretirano zredijo. Na koncu poglavja vam bomo pomagali, da se kljub vsemu ne zredite.

9. ALI NAJ UPORABLJAM NIKOTINSKE NADOMESTKE?

Marsikateremu kadilcu se mnogokrat pojavi vprašanje, ali naj po prenehanju uporablja nikotinske nadomestke, ali ne. So nevarni? Služijo namenu? Mu bo res potem lažje? Preberite si najnovejše ugotovitve na to temo.

10. PRILOGE

Na koncu knjige boste našli različne priloge, ki jih boste potrebovali v vašem potovanju skozi knjigo.